Vize İşlemleri
RomanyaDeğerli Ziyaretçimiz, Hoş Geldiniz.
Romanya Karayolu ve Havayolu Transit Vize Alacaklar Dikkat!
Belarus, Ukrayna, Bulgaristan, Moldova’ya Romanya üzerinden yapacağınız karayolu transit geçişlerde transit vizeye ihtiyacınız olacaktır.
Sayfamızda, Schengen vizesi varsa Romanya vizesi almaya gerek var mı? Romanya transit karayolu geçişlerinizde Romanya’ya kaç kez uğranacak? Gidiş ve dönüşte Romanya’dan geçilecek mi? Romanya üzeri transit geçişlerinizde ülkede konaklama yapacak mısınız? Transit vize ile Romanya’da konaklama yapılır mı? Transit vize ile ülkede konaklama yapacaksanız transit vize ne kadar süreli verilmektedir?
Havayolu ile yapacağınız transit geçişlerde Romanya transit vize gerekiyor mu? Havayolu ile yapılacak seyahatlerde kaç saate kadar vizesiz transit geçiş hakkı bulunmaktadır? sorularınız başta olmak üzere Romanya üzerinden yapacağınız havayolu ve karayolu transit geçişlerinizle ilgili sorularınızın cevaplarına sayfamızda yer vermeye çalıştık.
Ülke konsoloslukları tarafından tanzim edilen vize çeşitleri aşağıdaki gibidir:
1. Havaalanı transit vizesi (A sembolü): havaalanların uluslararası alanına giriş ile esas gidilecek ülkenin uçağına bininceye kadarki kalışını sağlayan vizedir.
2. Transit vizesi (B sembolü): 5 günü geçmeyecek kaydı ile transit geçmek amacıyla, Romanya’ya girişini sağlayan vize türüdür.
Romanya transit vize başvuruları genelde randevu günü başvurunuzdan sonra 6-7 iş gününde sonuçlanmaktadır.
Bu vizeye ihtiyacı olan ve vize prosedürleri hakkında pek bilgisi olmayan kişiler son anda transit vizeye ihtiyacı duyduklarını anlayıp acele etmeye kalkıyorlar. Böyle bir durumda kaldığınızda konsolosluktan işlemlerinizin hızlandırılması için rica etmeniz gerekir.
Evraklarınızı hazırlama, toparlama, online başvurunuzu yapma, randevu bekleme ve randevu günü belirlenip başvuru yapıldıktan sonraki dönem olarak ortalama 30 güne ihtiyacımız vardır.
Romanya transit vize ücreti 80€’dur. Seyahat sağlık sigortası, Euroasia Gvs danışmanlık ücreti, banka harç ödemesi komisyonu ücretleri bu tutardan ayrıdır.
Romanya Transit Vize Harcı Nereye Yatırılır?
Online başvurunuz tamamlanarak randevuya geldiyseniz eğer aynı günde herhangi bir eksik veya yanlış evrak bildirimi yapılmadıysa ve konsolosluktaki işlemleriniz tamamlandıktan sonra görevli tarafından size verilen ödeme talimatı ile üzerinde bilgileri yazan bankaya gidilerek harç ücreti yatırılmaktadır. Yatırılan harç ücreti dekontunu ise tekrar konsolosluğa bırakmanız istenmektedir.
Romanya Transit Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Romanya transit vizesi için 3 bir ülkeye seyahat edeceğinize dair kanıtlayıcı evraklar ve şahsi evraklarınız ile planlama yapılarak başvuru dosyanız hazırlanır.
Bu evraklardan bazıları online başvuruda tümü ise konsolosluk başvurusunda istenmektedir. Konsolosluk görevlileri sizlerden ek evrak isteme hakkına sahiptir.
Romanya Transit Vize başvuruları için aşağıdaki evrakları tarafıma ulaştırabilirsiniz:
Çalışanlar için;
İşverenler için;
Öğrenci için;
Romanya Ankara Büyükelçiliği’nin Konsolosluk Bölümü, İstanbul Romanya Başkonsolosluğu ve İzmir Romanya Başkonsolosluğu görev alanları birbirlerinden farklıdır.
Vize başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ikamet adresine göre ilgili diplomatik misyonun görev alanını baz alarak veya konsolosluk birimine gelerek vize başvurularınızı tamamlayabilir veya e-visa portalı üzerinden online başvuru yapabilirsiniz.
Konsoloslukların yetki alanlarına göre hazırlanacak evraklarda farklılıklar olabilir. Ankara Büyükelçiliği ve İzmir Başkonsolosluğu yetki alanından yapılacak başvurularda, randevudan önceki son 2 gün içerisinde temin edilmiş yeni banka hesap dökümlerinin talep edildiğini hatırlatırız.
İstanbul, Kırklarelli, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Kütahya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük
Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Güney Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi(Adana, Bayburt, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Şırnak, Adıyaman, Bingöl, Eskişehir, Kilis, Niğde, Tokat, Ağri, Bitlis, Gaziantep, Kırıkkale, Ordu, Trabzon, Aksaray, Bursa, Giresum, Kırşehir, Osmaniye, Tunceli, Amasya, Çankırı, Gümüşhane, Konya, Rize, Van, Ankara, Çorum, Iğdır, Malatya, Samsun, Yozgat, Antalya, Diyarbakır, Hakkari, Karaman, Siirt, Ardahan, Edirne, Hatay, K. Maraş, Sinop, Artvin, Elazığ, Kars, Mardin, Sivas, Batman, Erzincan, Kastamonu, Muş, Şanlıurfa.)
Ege Bölgesi (Afyon, Balıkesir, Çanakkale, Isparta, İzmir, Muğla, Aydın, Burdur, Denizli, İçel, Manisa, Uşak.)
Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamilleri kısa süreli turistik ziyaret veya ticari ziyaret amaçlı seyahatleri için C tipi Romanya vizesi, üçüncü bir ülkeye yapacakları seyahatlerde Romanya topraklarından transit geçiş gerektiren durumlarda transit vize alması gerekmektedir. Diplomatik, Hizmet veya Özel pasaport hamili olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Romanya transit veya kısa süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Bu kişiler 6 aylık süre içerisinde ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 90 gün konaklama hakkına sahiptirler. Romanya üzerinden yapacağınız transit geçişleri, vize başvurunuzda gerekli evrakları ve başvuruyu destekleyici ek evrakları Çağrı Merkezimize bağlanarak bilgilendirme e-maili olarak isteyebilirsiniz.
Kısa süreli oturum vizesi olan C tipi vize ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına veya Türkiye’den başvuru yapan üçüncü ülke vatandaşlarına 6 aylık bir süre içerisinde kesintisiz olarak veya çok girişli olarak toplamda 90 günü aşmayacak şekilde oturum izni veren vizedir. Transit seyahatlerinizi C tipi vize ile de gerçekleştirebilirsiniz. A tipi ve C tipi vize ücretleri arasında kalış süresine bağlı olarak farklılıklar olabilmektedir.
AB ülkelerinden bir tanesi veya Schengen ülkesi tarafından tanzim edilen ikamet izni, veya İsviçre ile Lihtenştayn tarafından tanzim edilen ikamet iznine sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, vizesiz olarak 5 (beş) günü geçmemek kaydıyla ve ilgili oturum izninin geçerlilik süresini aşmamak şartı ile, Romanya transit vizesinden muaftırlar.
Schengen oturum izni sahipleri, ibraz ettikleri evrakların geçerliliğinin bulunması ve onaylanan konaklama süresi geçerli ve vizedeki giriş sayıları kullanılmamış ise ülkeye 180 gün içinde 90 güne kadar olan seyahatleri için vizesiz giriş yapabilirler.
UYARILAR
Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.