x

Erasmus nedir?

ERASMUS

Yükseköğretim kurumlarında okuyan her öğrenci yurtdışında eğitim görme hayalini taşır. Avrupa Birliği bu hayalin gerçekleşmesi adına öğrencilere yurtdışında eğitim görme fırsatı sunmaktadır. Erasmus programı ile öğrenciler başka bir ülkede eğitim görebilir, iş deneyimi kazanarak kendini geliştirebilir ya da spor alanındaki faaliyetlere katılabilir. 2014 yılından itibaren Erasmus Plus olarak düzenlenen bu program adını Hümanizm yani İnsancılık akımının öncüsü Desiderius Erasmus’tan almaktadır. 

 

Erasmus Nedir?

Erasmus programı bir değişim projesidir. Üniversite ya da yüksek lisans öğrencisi iseniz siz de erasmus programına başvurabilir ve yurtdışında deneyim kazanabilirsiniz. İş olanakları ve kendinizi geliştirerek yeni beceriler kazanmanız açısından güzel bir fırsat olan erasmus programı sizleri Avrupa’da yaşamaya çağırıyor! Yeni bir ülkede yaşayarak yeni bir kültür ve yaşam biçimi öğrenmek bakış açınızı değiştirmenizi sağlar. Erasmus plus nedir sorusunu cevaplandıracak olursak; erasmus programı 2014 yılından itibaren erasmus plus olarak değiştirilmiştir. Erasmus plus ile bu program dahilinde olan prosedürler daha açık ve kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Erasmus ve erasmus plus programlarına katılarak bilgi birikiminizi ve dil becerilerinizi arttırabilirsiniz.

 

Erasmus Olanakları Nelerdir?

Erasmus plus programı dahilinde yurtdışında bulunabilmek için iki tercihiniz bulunmaktadır. Erasmus plus (ERASMUS+) programı ile Avrupa’da bir üniversitede eğitim görebilirsiniz ya da Avrupa’da bir şirkette staj yapabilirsiniz. Bu iki programdan birine başvurmak tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Üniversite’de eğitimi seçerek eğitim hayatınızda yeni bir deneyim kazanabilir ya da staj yaparak kendinize yeni iş olanakları yaratabilirsiniz. 

Bu tercihleri sadece bir defa seçme hakkınız vardır. Yurtdışında erasmus programı ile en fazla 24 ay kalabilirsiniz. Öğrencilerin yurtdışında çalışma ve eğitim görme programının maddi desteği Avrupa Birliği tarafından verilmektedir. Fakat Avrupa Birliği’nin vereceği hibeyi sadece bir defa alabilirsiniz.

 

Erasmus için Gerekli Şartlar

Eğitim ve çalışma durumunuz yurtdışında olacağı için sizden beklenen ilk şart dilde belirli bir seviyede olmanızdır. Yabancı dil seviyenizi belirlemek için başvuracağınız üniversitenin yabancı dil sınavını geçmek zorundasınız. Anadili İngilizce olan ülkelerde bulunan üniversiteler genelde TOEFL (Test of English as a Foreign Language)  ya da IELTS (International English Language Testing System) sınavlarını uygulamaktadır. Bu sınavlar dışında başvuran kişilere üniversite tarafından sözlü mülakat da uygulanabilmektedir. Yabancı dil sınavı dışında Türkiye’de okuduğunuz üniversitede bulunan not ortalamanız da önemlidir. Erasmus sınavı + Akademik Not Ortalaması Erasmus için gerekli olan puanınızı oluşturacaktır. 

 

Erasmus Başvuru

Erasmus Plus programına başvurmak için okuduğunuz üniversitenin Erasmus bölümüne gitmelisiniz. Başvuru tarihleri, girmeniz gereken sınavlar ve başvuru için toplamanız gereken evrakların bilgisi Dış İlişkiler bölümünde bulunan Erasmus Koordinatörlüğü tarafından verilmektedir. 

Erasmus için gerekli olan şartları genel olarak şöyle özetleyebiliriz:

  • Erasmus+ programında daha önce yer almamış olmanız gerekmektedir.
  • Erasmus + programına katılabilmek için bir üniversitede eğitim görüyor olmanız gerekmektedir. Ayrıca hazırlık sınıfı haricinde güz ve bahar dönemlerinde eğitim almış olmalısınız. İki dönem eğitim almadan erasmus programına başvuru yapamazsınız. 
  • Yurtdışında bulunacağınız ülkenin yabancı diline hakim olmalısınız.
  • Erasmus+ ve Erasmus University kapsamında uygulunan tüm sınavlardan yeterli puan almış olmanız gerekmektedir. 
  • Erasmus programı dahilindeki ülkelerden birinde eğitim görüyor olmalısınız.
  • Yurtdışında seçeceğiniz üniversitede en fazla 24 aya kadar eğitim seçebilirsiniz. 
  • Türkiye’de okuduğunuz bölümün yurtdışında seçtiğiniz bölümle eşdeğer olması gerekmektedir. Ders eşleştirmeleri bakımından başka bir bölümde eğitim göremezsiniz. 

 

Erasmus İle Hangi Ülkelere Gidilebilir?

Erasmus bir Avrupa Birliği projesidir. Dolayısıyla bu program ile gidebileceğiniz ülkeler Avrupa Birliği üye ülkeleri olacaktır. Avrupa Birliğine üye olmayan fakat erasmus projesine dahil olan ülkeler de mevcuttur. 

Erasmus programı dahilinde gidebileceğiniz Avrupa Birliği ülkeleri;

  • Avusturya, Almanya, Hollanda, İngiltere, Belçika, Slovenya, Slovakya, Malta, Bulgaristan, Romanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Yunanistan, Portekiz, İtalya, Lüksemburg, İsviçre, İspanya, Estonya, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti

Erasmus programı dahilinde gidebileceğiniz Avrupa Ekonomik Alanı üye ülkeleri;

  • İzlanda, Norveç, Lihtenştayn

Erasmus programı dahilinde gidebileceğiniz Avrupa Birliği aday ülkesi;

  • Türkiye

Bu ülkeler arasında hangi ülkeye gitmek istediğinize karar vermeniz zor olabilir. Gitmek istediğiniz ülkeleri araştırmalı ve kültürlerini öğrenmelisiniz. Size en uygun olan ülkeyi seçerek o ülkenin içerisinde yer alan Erasmus Üniversitelerine bakmalısınız. Staj yapmak istiyorsanız iş alanınıza en uygun staj yerini seçmelisiniz. Erasmus programı dahilinde ister eğitim görün ister staj yapın Avrupa Birliği’nden hibe alabilirsiniz. Bu hibenin miktarı okuldan okula değişmektedir ancak genel olarak 300 ila 600 Euro arasındadır. Avrupa Birliği’nden hibe talebinde bulunabilmeniz için sizlerden belirli bir not ortalaması istenmektedir. Türkiye’de okuduğunuz üniversitenin Erasmus Koordinatörlüğüne başvurarak hibe hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

 

Erasmus Plus İle Birlikte Gelen İş Olanakları

Yurtdışında iş sahibi olmak isteyen kişiler erasmus plus programı ile yaptıkları staj sayesinde daha rahat iş bulabilirler. Avrupa Birliği’nin işsizliğe karşı bir çözüm olarak sunduğu staj programı ile gençler iş alanlarında gereken yeterlilik seviyesine gelebilirler. Bu programda kazılan beceriler ve deneyimler sayesinde gençlerin girişimcilik ve yenilikçilik kavramları genişleyebilir. Böylece iş dünyasına kendilerine güvenerek girebilirler. Mesleki konularda ülkeler arasında yapılan işbirlikler ile ihtiyaç duyulan istihdam sağlanabilir. Erasmus Plus programı ile staj programı bundan dolayı her geçen yıl gençlerin ilgisini kazanmaktadır. ​

EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';